Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polenta ze szpinakiem

przepis:

0,5 szklanki mąki kukurydzianej do szybkiego przygotowania polenty

1 szklanka wody

1 łyżka oliwy

sól

5 łyżek utartego parmezanu

ok. 200 g  świeżego  szpinaku

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżka masła klarowanego

6 kwiatków tymianku

 

Szpinak przebrać,opłukać, osuszyć.

W rondelku roztopić masło, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

Krótko przesmażać następnie wrzucić szpinak. Smażyć 3-4 minuty.

Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 2 łyżki parmezanu.

W rondelku zagotować  wodę, dodać sól i łyżkę oleju.

Powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Mąkę gotować  przez około 3 min. Na koniec dodać 2 łyżki  parmezanu.

Gotową polentę wyłożyć na talerz, wyrównać , tak aby miała grubość ok. 1,5 cm.  

Z polenty wykroić  szklanką 6 krążków.

Na każdym krążku  ułożyć szpinak, plasterek czosnku, posypać  parmezanem, udekorować kwiatkiem tymianku.