Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pomidorowa zupa z soczewicą i brokułami

przepis:

0,5 szklanki brązowej soczewicy

kilka różyczek brokułu

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżki oleju ryżowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka tartego parmezanu

sól, pieprz

listki bazylii

0,5 l wywaru warzywnego

Soczewicę opłukać, namoczyć na pół godziny  w wodzie, a następnie ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól.

Brokuł ugotować na parze.

Cebulę i czosnek  pokroić, zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy, dolać wywar i zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do zupy dodać soczewicę.

Po rozlaniu na talerze do zupy dodać  kawałki brokułu, posypać  parmezanem i  listkami bazylii.