Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą serową

przepis:

Biszkopt :

6 jaj

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mąki

2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem, kakao i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180° C 30-40 min.

Po ostudzeniu biszkopt nasączyć  kawą  z Amaretto , albo kawą ze spirytusem  z syropem Amaretto.

Placek kokosowy:

5 białek

20 dkg cukru

10 dkg wiórków kokosowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

sok z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (ja użyłam cukier puder). Dodać sok z cytryny.  Lekko mieszając dodać wiórki kokosowe, mąkę i ocet. Piec w temp. 180 st. 20 min.

Masa serowa:

75 dag  białego sera

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 żółtek

10 dag masła

20 dag cukru

cukier waniliowy

Masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę.  Dodawać po łyżce sera, ciągle mieszając, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę serową włożyć do garnka i gotować na małym ogniu 2-3 min ciągle mieszając. Ostudzić.

 Na nasączony biszkopt kakaowy nakładamy masę serową i przykrywamy ją plackiem kokosowym. Możemy udekorować czekoladą.