Ciasto kakaowo-kokosowe z masą serową
przepis:
Biszkopt :
6 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki
2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem, kakao i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180° C 30-40 min.
Po ostudzeniu biszkopt nasączyć kawą z Amaretto , albo kawą ze spirytusem z syropem Amaretto.
Placek kokosowy:
5 białek
20 dkg cukru
10 dkg wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
sok z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (ja użyłam cukier puder). Dodać sok z cytryny. Lekko mieszając dodać wiórki kokosowe, mąkę i ocet. Piec w temp. 180 st. 20 min.
Masa serowa:
75 dag białego sera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 żółtek
10 dag masła
20 dag cukru
cukier waniliowy
Masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera, ciągle mieszając, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę serową włożyć do garnka i gotować na małym ogniu 2-3 min ciągle mieszając. Ostudzić.
Na nasączony biszkopt kakaowy nakładamy masę serową i przykrywamy ją plackiem kokosowym. Możemy udekorować czekoladą.