Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z czerwoną soczewicą

przepis:

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

2 łodygi selera naciowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

8 pomidorków koktajlowych

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

sól, pieprz, chili, suszona bazylia

2 łyżki tartego parmezanu

listki bazylii do przybrania

makaron z pełnego ziarna

 

Soczewicę opłukać, odcedzić.

Seler pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić na kostkę.

Czosnek wycisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, czosnek i seler. Dodać soczewicę, podlać ją wodą i dusić do miękkości.

Do soczewicy  dodać przecier pomidorowy, przyprawy do smaku. Na koniec  dodać pokrojone pomidorki.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Soczewicę wyłożyć na makaron, posypać tartym parmezanem.