Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krem z pora i ciecierzycy

przepis:

 2 pory

200 g ciecierzycy z puszki

1 ząbek czosnku

świeży cząber

sól, pieprz

100 ml śmietany 30%

0,5 l wywaru warzywnego

1-2 łyżki oleju

 

Białe części pora pokroić.

Czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i  pora. 

Dolać bulion, połowę ciecierzycy, sól, pieprz do smaku oraz gałązkę cząbru.

Kiedy por się ugotuje zupę zmiksować.

Dodać śmietankę i resztę ciecierzycy. Zupę na talerzu posypać listkami cząbru.