Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z czerwonej soczewicy i pieczarek

przepis:

0,5 szklanki czerwonej soczewicy
200 g brązowych pieczarek
kawałek selera
1 marchew
1 cebula
1-2 łyżeczki przyprawy marokańskiej
750 ml wody
olej do smażenia warzyw
sól, pieprz

Pieczarki opłukać i pokroić w zależności od wielkości na połówki lub ćwiartki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Seler obrać i pokroić w cienkie paseczki.
Marchew obrać, pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej przesmażyć na nim marchew i seler.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę i przesmażyć pieczarki.
Soczewicę przepłukać, zalać wodą, dodać pieczarki, marchew , seler, przyprawę, sól i pieprz.
Zupę gotować aż warzywa będą miękkie.