Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta serowa z czarnymi porzeczkami

przepis:

Ciasto na spód tarty:

200 g mąki

75 g cukru pudru

1 jajko

140 g masła

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki wiórków kokosowych

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa serowa:

250 g mascarpone

200 g twarogu półtłustego

120 g cukru pudru

3 jajka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

ok. szklanki czarnych porzeczek

Porzeczki obrać, opłukać, osuszyć.

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ser twarogowy.

Kiedy masa będzie już dokładnie zmiksowana dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie przemieszać z pianą z białek.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.

Na wierzch ciasta wysypać połowę porzeczek, wylać na nie masę serową, na wierzchu rozłożyć resztę porzeczek.

Do ścinków ciasta jakie pozostały dodać wiórki kokosowe.  Kruszonkę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 60 min.