Tarta serowa z czarnymi porzeczkami
przepis:
Ciasto na spód tarty:
200 g mąki
75 g cukru pudru
1 jajko
140 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.
Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
250 g mascarpone
200 g twarogu półtłustego
120 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
ok. szklanki czarnych porzeczek
Porzeczki obrać, opłukać, osuszyć.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone i ser twarogowy.
Kiedy masa będzie już dokładnie zmiksowana dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszać z pianą z białek.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wyłożyć nim formę do tarty.
Na wierzch ciasta wysypać połowę porzeczek, wylać na nie masę serową, na wierzchu rozłożyć resztę porzeczek.
Do ścinków ciasta jakie pozostały dodać wiórki kokosowe. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 60 min.