Pstrąg łososiowy w sosie cydrowo-krokoszowym
przepis:
300 g filetu z pstrąga łososiowego
1 łyżka masła
2 szalotki
100 ml cydru
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0, 5 łyżeczki krokoszu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pokruszonych ziaren kolendry
sok z cytryny
Z ryby usunąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem i kolendrą.
Rybę zawinąć w folię aluminiową i ugotować na parze.
Szalotkę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dolać cydr, chwilę gotować, a następnie przelać przez sitko.
Do śmietany powoli, tak aby sos się nie zważył, dodawać wywar cydrowo-cebulowy.
Na koniec dodać krokosz, sól i pieprz do smaku.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.