Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pstrąg łososiowy w sosie cydrowo-krokoszowym

przepis:

300 g filetu z pstrąga łososiowego

1 łyżka masła

2 szalotki

100 ml  cydru

100 ml śmietany 30%

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

0, 5  łyżeczki krokoszu

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki pokruszonych ziaren kolendry

sok z cytryny

Z ryby usunąć skórę, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem i kolendrą.

Rybę zawinąć w folię aluminiową i  ugotować na parze.

Szalotkę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dolać cydr, chwilę gotować, a następnie przelać przez sitko.

Do śmietany  powoli, tak aby sos się nie zważył,  dodawać wywar cydrowo-cebulowy.

Na koniec dodać krokosz, sól i pieprz do smaku.

Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.