Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krem ziemniaczano-ogórkowy

przepis:

50 dag ziemniaków

60 dag świeżego ogórka

1 cebula

750 ml wywaru warzywnego

5 dag  plastrów wędzonego łososia

szczypiorek

100 ml śmietanki 30%

gałka  muszkatołowa

pieprz, sól

olej

 .

Ziemniaki obrać opłukać, pokroić  w grubą kostkę.

Połowę ogórka obrać,  przepołowić wzdłuż. Jeśli ogórek ma duże pestki, usunąć je, a następnie pokroić na kawałki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i ogórek, dolać bulion i gotować razem ok 20 min.

Łososia pokroić w kostkę.

Drugą połowę ogórka razem ze skórką pokroić  w makaronik.

Szczypiorek  pokroić w krążki.

Zupę dokładnie zmiksować, dodać  pokrojonego ogórka. Gotować 3-4 min.  dodać śmietankę. Doprawić do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać  z pokrojonym łososiem i posypaną  szczypiorkiem.