Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Focaccia z mąki pełnoziarnistej

przepis:

 .

20 dag mąki pełnoziarnistej

2 dag świeżych drożdży

0,5 łyżeczki płynnego miodu

150 ml ciepłej wody

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

sól morska

po 0,5 łyżeczki tymianku, oregano i bazylii

Miód rozpuścić w  wodzie, dodać drożdże.

Zaczyn wylać do mąki,  dodać  pół łyżeczki soli, wyrobić ciasto.   Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z łyżeczką soli morskiej  i oliwą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować  chlebki. Posmarować je oliwą z czosnkiem i solą, a następnie posypać mieszanką ziół.

Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, piec w  gorącym piekarniku ok. 20 min.