Focaccia z mąki pełnoziarnistej
przepis:
.
20 dag mąki pełnoziarnistej
2 dag świeżych drożdży
0,5 łyżeczki płynnego miodu
150 ml ciepłej wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól morska
po 0,5 łyżeczki tymianku, oregano i bazylii
Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże.
Zaczyn wylać do mąki, dodać pół łyżeczki soli, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z łyżeczką soli morskiej i oliwą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i uformować chlebki. Posmarować je oliwą z czosnkiem i solą, a następnie posypać mieszanką ziół.
Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, piec w gorącym piekarniku ok. 20 min.