Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Schab duszony z ziemniakami

przepis:

 4 kotlety schabowe

4-5 ziemniaki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

sól, pieprz

olej do smażenia

100 ml śmietany 30%

 

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości 0,5 cm.

Kotlety opłukać, osuszyć, zbić lekko, oprószyć solą i pieprzem.

Mięso obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu  poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę, sól do smaku i tymianek, zalać szklanką wody i zagotować.

W garnku  ułożyć ziemniaki, na nich obsmażone kotlety. Na koniec wyłożyć cebulę i sos z papryką.

Przykryć i dusić tak długo, aż ziemniaki będą na pół miękkie. 

Dolać śmietanę i dalej dusić do miękkości.