Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jagodowa tarta

przepis:

100 g mąki pszennej (typ 550)

100 g maki krupczatki ( typ 450)

1 jajko

75 cukru pudru

140 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

200 g śmietany 18 %

3-4 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

1 łyżka budyniu waniliowego

1 jajko

szczypta soli

ok. 200 g jagód

 

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.

Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

(Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).

Śmietanę ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.

Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

Na tartę wysypać jagody, wylać masę ze śmietany.

Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.