Jagodowa tarta
przepis:
100 g mąki pszennej (typ 550)
100 g maki krupczatki ( typ 450)
1 jajko
75 cukru pudru
140 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g śmietany 18 %
3-4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżka budyniu waniliowego
1 jajko
szczypta soli
ok. 200 g jagód
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia . Dodać masło, posiekać.
Następnie dodać jajko. Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
(Ciasto zrobione z podanych proporcji wystarczy na dwie tarty).
Śmietanę ubić z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem.
Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.
Na tartę wysypać jagody, wylać masę ze śmietany.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 30-40 min.