przepis:
Usmażyć cienkie naleśniki
.
ok. 0,5 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
słodka papryka, ostra papryka
zioła wg uznania (bazylia, oregano)
.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i cebulę, zeszklić.
Dodać mięso mielone i przesmażyć je.
Następnie dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i zioła
Na upieczonych naleśnikach rozlożyć równomiernie warstwę farszu mięsnego.
Naleśniki zwinąć w rulony i pokroić je na 4 kawałki.
Ruloniki ustawiać obok siebie pionowo w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem) i zalać sosem beszamelowym
.
Sos beszamelowy:
3 łyżki mąki
4 łyżki masła
ok 0,5 l mleka
10 dag startego żółtego sera
.
Masło rozpuścić , ciągle mieszając nie dopuścić aby się przyrumieniło.
Dodać mąkę i stale mieszając smażyć, aż połączy się z masłem.
Dolać podgrzane mleko, nie przerywając mieszania, aby nie zrobiły się grudki.
Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Ja do tego sosu użyłam masła czosnkowego i dodałam żółty ser.
Naleśniki zapiekać w piekarniku 15 minut w temp 175 C.