Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z mielonym mięsem

przepis:

Usmażyć  cienkie  naleśniki  . ok. 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz słodka papryka, ostra papryka zioła wg uznania (bazylia, oregano)  . Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone i przesmażyć je. Następnie dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i zioła Na upieczonych naleśnikach rozlożyć równomiernie warstwę farszu mięsnego. Naleśniki zwinąć w rulony i pokroić je na 4 kawałki. Ruloniki ustawiać obok siebie  pionowo w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym  masłem) i zalać sosem beszamelowym  . Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 4 łyżki masła ok 0,5 l mleka 10 dag startego żółtego sera  . Masło rozpuścić , ciągle mieszając nie dopuścić  aby się przyrumieniło. Dodać mąkę i stale mieszając smażyć, aż połączy się z masłem. Dolać podgrzane mleko, nie przerywając   mieszania, aby nie zrobiły się grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Ja do tego sosu użyłam masła czosnkowego i dodałam żółty ser. Naleśniki zapiekać w piekarniku 15 minut w temp 175 C.