Rolady schabowe nadziewane pastą z suszonych pomidorów
przepis:
4 kotlety schabowe
3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
1 cebula
kilka plastrów suszonych pieczarek
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml śmietanki 30%
olej do smażenia
Kotlety opłukać, osuszyć, cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Na każdy kotlet nałożyć pastę z pomidorów, rozsmarować ją, zwinąć i spiąć szpilkami.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Na tłuszczu obsmażyć ze wszystkich stron rolady. Następnie podlać je niewielką ilością wody, dodać tymianek, pieczarki, sól i pieprz do smaku. Dusić do miękkości.
Kiedy mięso będzie już miękkie sos zagęścić mąką i dodać do niego śmietanę.