Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Konfitura dyniowa z jabłkiem i cytryną

przepis:

600 g dyni Hokkaido

500 g cukru

1 jabłko (antonówka)

laska wanilii

1 łyżeczka imbiru

6 goździków

2 cytryny

100 ml wody

 

Dynię przekroić, osunąć pestki, opłukać i pokroić na kawałki.

W garnku zagotować wodę z cukrem. Do lukru  dodać dynię, jabłko utarte ze skórką na tarce o grubych oczkach, przekrojoną laskę wanilii, goździki i imbir.

Dynię powoli gotować w syropie na małym ogniu ok. 15 min.

Kiedy dynia stanie się szklista, dodać sok z jednej cytryny i  pokrojoną w plastry (ze skórką) drugą cytrynę. Gotować jeszcze 10 min.

Gotową konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć.