Zębacz w paprykowej panierce pieczony w piekarniku
przepis:
1 filet z zębacza (ok.300 g)
100 ml maślanki
sok z cytryny
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
4 łyżki tartej bułki
2 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posolić.
Tartą bułkę wymieszać z mąką, papryką, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temp. 200º C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić go olejem.
Rybę zanurzyć w maślance, a następnie w panierce.
Kawałki ryby ułożyć na blaszce, skropić je z wierzchu niewielką ilością oleju i wstawić do piekarnika na 20-30 min.
Sos do ryby:
150 ml jogurtu
2 łyżki majonezu
4-5 kaparów (owoców)
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Kapary pokroić drobno.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać kapary i zmiażdżony ząbek czosnku.