Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zębacz w paprykowej panierce pieczony w piekarniku

przepis:

1 filet z zębacza (ok.300 g)

100 ml maślanki

sok z cytryny

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

4 łyżki tartej bułki

2 łyżki mąki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czarnej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

 Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku  i posolić.

Tartą bułkę wymieszać z mąką, papryką, solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do temp. 200º C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić go olejem.

Rybę  zanurzyć w maślance, a następnie w panierce.

Kawałki ryby ułożyć na blaszce, skropić je z wierzchu  niewielką ilością oleju i wstawić do piekarnika  na 20-30 min.

Sos do ryby:

150 ml jogurtu

2 łyżki majonezu

4-5 kaparów (owoców)

1 zmiażdżony ząbek czosnku

Kapary pokroić drobno.

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać kapary i zmiażdżony ząbek czosnku.