Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciecierzyca z papryką i porem

przepis:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

czerwona papryka

por

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

2 łyżki mąki z ciecierzycy

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

150 ml śmietany 30% lub mleka kokosowego

Por pokroić w krążki.

Z papryki usunąć nasiona i pokroić ją w paski.

Na rozgrzanym oleju zeszklić por, dodać paprykę i chwilę smażyć razem.

Dodać ciecierzycę, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i tymianek.

Podlać niewielką ilością wody i gotować do momentu aż papryka będzie miękka.

Następnie dodać mąkę z ciecierzycy, ponownie zagotować i na koniec dodać śmietanę.

Podawać z ryżem.