Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Mintaj z kiełkami sojowymi

przepis:

50 dag mintaja

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pęczek dymki

2 marchewki

1/2 szklanki bulionu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz

mała puszka kiełków sojowych

olej  do smażenia

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.

Sos sojowy, sok z cytryny, mąkę wymieszać razem.

Sosem polać rybę i odstawić na 15 min.

Marchewki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki.

Dymkę pokroić.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Rybę odsączyć z zalewy, usmażyć na rozgrzanym oleju.

Rybę zdjąć z patelni. Na  pozostałym tłuszczu podsmażyć marchewkę z czosnkiem, kiełkami i dymką. Dodać bulion i zalewę od ryby.

Gotować ok. 5 min. Kawałki ryby wrzucić do rondla, gotować przez 1 min.

Przyprawić solą, pieprzem i miodem.