Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Omlet z figami a la tarta Tatin

przepis:

2 jajka

1 łyżka mąki

szczypta soli

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka miodu

cynamon 

cukier puder

2 figi


Figi pokroić na plastry.

Białka oddzielić od żółtek.

 

Do białek dodać szczyptę soli i ubić  je na sztywna pianę.

 

Następnie do  białek domieszać delikatnie żółtka i dosypać mąkę.

 

Na patelni rozgrzać masło i miód,  rozłożyć plastry fig i posypać je cynamonem. Chwilę je podsmażyć, a następnie wylać masę z jajek. 

 

Kiedy jajka zetną się, delikatnie odwrócić omlet.

 

Po upieczeniu omlet posypać cukrem pudrem.