Zapiekanka z fenkułu i marchwi
przepis:
1 fenkuł2 marchewki
2 dymki
1 łyżka masła
125 ml śmietany 30 %
80 g utartego grana padano
2 łyżki tartej bułki sól, pieprz
Fenkuł opłukać, przekroić na pół, wyciąć twardy środek, a następnie pokroić wzdłuż w paski.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w słupki.
W garnku zagotować osoloną wodę. Przez 5 min blanszować w niej pokrojone warzywa.
Obgotowane warzywa odcedzić.
Cebulkę pokroić w krążki.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć w nim fenkuł, marchewkę i posypać cebulką.
Śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z utartym serem i bułką tartą.
Warzywa polać śmietaną z serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200° C i zapiekać ok. 20 minut.