Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zapiekanka z fenkułu i marchwi

przepis:

1 fenkuł

2 marchewki

2 dymki

1 łyżka masła

125 ml śmietany 30 %

80  g utartego grana padano

2 łyżki tartej bułki sól, pieprz

Fenkuł opłukać, przekroić na pół, wyciąć twardy środek, a następnie pokroić wzdłuż w paski.

Marchew obrać, opłukać, pokroić w słupki.

W garnku zagotować osoloną wodę. Przez 5 min blanszować w niej pokrojone warzywa.

Obgotowane warzywa odcedzić.

Cebulkę pokroić w krążki.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć w nim fenkuł, marchewkę i posypać cebulką.

Śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z utartym serem i bułką tartą.

Warzywa polać śmietaną z serem,  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.  200° C i zapiekać ok. 20 minut.