Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan z awokado

przepis:

1 bakłażan

1 awokado

1 mała czerwona cebula

2 łyżki posiekanych listków bazylii

2-3 łyżki  jogurtu naturalnego

sól, pieprz

olej do smażenia bakłażana

sok z cytryny

Bakłażan opłukać , pokroić w plastry grubości 1 cm , oprószyć solą i odstawić na pół godziny.

Plastry bakłażana osuszyć  bibułą, a następnie opiec z obu stron na patelni.

Cebulę pokroić na drobną kostkę.

Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę, wyjąć miąższ, skropić sokiem z cytryny i  pokroić.

Do awokado dodać jogurt, cebulę, posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Masę z awokado ułożyć na plastrach upieczonego bakłażana.