Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zapiekana z ziemniaków i pora

przepis:

3-4 ugotowane ziemniaki

biała część pora

3 łyżki utartego sera (grana padano)

200 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

1 łyżeczka tymianku

masło

Ziemniaki i por pokroić w krążki.

Por zeszklić na maśle. Doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć warstwę ziemniaków,  posypać je serem, solą, pieprzem i tymiankiem.

Na ziemniakach ułożyć warstwę pora. Również posypać ją solą pieprzem, tymiankiem oraz serem.

Ziemniaki i por zalać śmietaną doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i zapiekać w temp.   200° C ok. pół godziny.