Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Halibut w sosie z kiszonych ogórków

przepis:

 2 kawałki halibuta

1-2 ogórki kiszone

1 łyżka masła

1 łyżeczka posiekanego zielonego koperku

0,5 łyżeczki krokosza

1 łyżeczka mąki

100 ml śmietanki 30 %

sól, pieprz

sok z cytryny

Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Ogórek pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, przez ok. 10 min przesmażać na nim ogórek. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

Do ogórka dodać mąkę rozrobioną w śmietanie, koperek i krokosz. Zagotować. Dodać sól i pieprz do smaku.

Kawałki ryby ułożyć na folii aluminiowej,  ugotować na parze.

Ugotowaną rybę polać sosem ogórkowym.