Halibut w sosie z kiszonych ogórków
przepis:
2 kawałki halibuta
1-2 ogórki kiszone
1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanego zielonego koperku
0,5 łyżeczki krokosza
1 łyżeczka mąki
100 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz
sok z cytryny
Rybę oczyścić, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Ogórek pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, przez ok. 10 min przesmażać na nim ogórek. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Do ogórka dodać mąkę rozrobioną w śmietanie, koperek i krokosz. Zagotować. Dodać sól i pieprz do smaku.
Kawałki ryby ułożyć na folii aluminiowej, ugotować na parze.
Ugotowaną rybę polać sosem ogórkowym.