Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz w sosie imbirowym

przepis:

0,5 kg dorsza

kawałek świeżego imbiru (2 cm)

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka sosu sojowego

sok z 1 cytryny

olej

sól, pieprz

cebula smażona

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.

Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple.

Imbir i czosnek obrać.

Imbir zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę.

Następnie przesmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia ryby.

Dodać sok z cytryny, cukier i sos sojowy.

Mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć.

Do sosu włożyć kawałki ryby i gotować jeszcze 1-2 min. na małym płomieniu.

Gotowe ryby posypać zrumienioną cebulką.