Dorsz w sosie imbirowym
zobacz również
przepis:
0,5 kg dorsza
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
sok z 1 cytryny
olej
sól, pieprz
cebula smażona
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
Imbir i czosnek obrać.
Imbir zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę.
Następnie przesmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia ryby.
Dodać sok z cytryny, cukier i sos sojowy.
Mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć.
Do sosu włożyć kawałki ryby i gotować jeszcze 1-2 min. na małym płomieniu.
Gotowe ryby posypać zrumienioną cebulką.
