Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z brukwi, ziemniaków i marchwi

przepis:

kawałek brukwi (ok. połowy)

2 marchewki

2 ziemniaki

1 szalotka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

100 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

0,5 łyżeczki kminku

1 liść laurowy

 

Warzywa obrać, opłukać, pokroić , a następnie zalać 1 l wody, i zagotować.

Dodać sól, pieprz, kminek, liść laurowy  i gotować aż warzywa będą miękkie..

Szalotkę pokroić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać mąkę  i zrobić zasmażkę.

Zasmażkę  i śmietanę dodać do zupy.