Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Francuskie tosty z serkiem i karmelizowanymi figami

przepis:

3 kromki czerstwej bułki

1 jajko

100 ml mleka

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 figa

1 łyżeczka miodu

cynamon

masło klarowane

serek śmietankowy

 Jajko dokładnie roztrzepać z mlekiem i cukrem.

Na patelni rozgrzać masło.

Kawałki bułki zamoczyć w  jajku, następnie opiec na rumiano z obu stron na maśle.

Figę pokroić w plastry.

Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i miód. Ułożyć plastry figi, oprószyć cynamonm i je skarmelizować.

 

Na upieczonych tostach rozsmarować serek śmietankowy, ułożyć plastry fig, polać sosem, który powstał w trakcie karmelizowania fig.