Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kalafior smażony w cieście

przepis:

kilka różyczek kalafiora

0,5 szklanki mleka

4 łyżki mąki

1 jajko

0,5 łyżeczki do kawy proszku do pieczenia

sól, pieprz

1 łyżeczka zataru

ziarno sezamu

olej  do smażenia

 

Z mleka, jajka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe. Dodać sól, pieprz, zatar i proszek do pieczenia. 

Kalafior ugotować w osolonej wodzie tak aby był niezbyt miękki.

Różyczki odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.

Kalafior moczyć w cieście naleśnikowym i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Usmażone różyczki odsączyć na bibule, posypać ziarnem sezamu i zatarem.