Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto budyniowo-śmietankowe z mandarynkami

przepis:

Kruche ciasto  do wyłożenia formy

2 budynie waniliowe

0,5 l mleka

15 dag cukru

350 ml  kwaśnej  gęstej śmietany

2 puszki mandarynek

Kruche ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim spód i boki  tortownicy.

3/4 mleka zagotować z cukrem.

W reszcie mleka rozrobić dobrze 2 budynie waniliowe i wlać je na gotujące się mleko.

Chwilę gotować, aby budyń stał się gęsty.

Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia.

Następnie  do budyniu  dodawać  po łyżce śmietanę jednocześnie miksując.

Na cieście  rozłożyć odsączoną część mandarynek, wlać połowę  masy budyniowej,  na to mandarynki i resztę masy.

Ciasto piec ok 1 godziny w temp. 180 C.

Ciasto po ostygnięciu  włożyć o lodówki.