Ciasto budyniowo-śmietankowe z mandarynkami
przepis:
Kruche ciasto do wyłożenia formy
2 budynie waniliowe
0,5 l mleka
15 dag cukru
350 ml kwaśnej gęstej śmietany
2 puszki mandarynek
Kruche ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim spód i boki tortownicy.
3/4 mleka zagotować z cukrem.
W reszcie mleka rozrobić dobrze 2 budynie waniliowe i wlać je na gotujące się mleko.
Chwilę gotować, aby budyń stał się gęsty.
Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia.
Następnie do budyniu dodawać po łyżce śmietanę jednocześnie miksując.
Na cieście rozłożyć odsączoną część mandarynek, wlać połowę masy budyniowej, na to mandarynki i resztę masy.
Ciasto piec ok 1 godziny w temp. 180 C.
Ciasto po ostygnięciu włożyć o lodówki.