Tarta czekoladowo-migdałowa
przepis:
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 surowe żółtka
2-3 łyżki mielonych migdałów
Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wystarczy na dwie porcje. Niewykorzystaną część można schować do zamrażalnika.
Kruche ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę. Podpiec w piekarniku na lekko złoty kolor.
Ostudzić. 20 dag czekolady deserowej 50 g masła 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 100 ml śmietanki 30% Czekoladę roztopić w miseczce, nad gotującą się wodą. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Powoli wlać do masy jajecznej ochłodzoną czekoladę i śmietankę. Dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi. i piec ok. 20 min (masa ma być prawie ścięta).