Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta czekoladowo-migdałowa

przepis:

30 dag mąki

10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 surowe żółtka

2-3 łyżki mielonych migdałów

 Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.  Ciasto wystarczy na dwie porcje. Niewykorzystaną część można schować do zamrażalnika.

Kruche ciasto  cienko rozwałkować, wyłożyć nim  foremkę.  Podpiec w piekarniku na lekko złoty kolor.

Ostudzić. 20 dag  czekolady deserowej 50 g masła 2  jajka 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 100 ml śmietanki 30% Czekoladę roztopić  w miseczce, nad gotującą się wodą. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę.  Powoli  wlać do masy jajecznej ochłodzoną czekoladę i śmietankę. Dobrze wymieszać. Masę wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi. i piec ok. 20 min (masa ma być prawie ścięta).