Wołowina z brukwią, marchwią i groszkiem
przepis:
300 g wołowiny
1 marchew
1/4 brukwi
0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 listki laurowe
olej
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Mięso oprószyć pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Zrumienione mięso przełożyć do garnka.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Cebulę dodać do mięsa, podlać wodą, dodać listki laurowe, sól do smaku i dusić aż mięso będzie prawie miękkie.
Marchew i brukiew obrać, umyć, pokroić w kostkę tak jak mięso.
Warzywa dodać do mięsa, dusić razem do miękkości. Pod koniec dodać groszek i zmiażdżony czosnek.