Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Deser jabłkowy

przepis:

2 jabłka

0,5 l soku jabłkowego

1 budyń waniliowy

2 łyżki cukru

10 dag serka mascarpone

100 ml śmietany 30 %

cynamon mielony

kora cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w plasterki.

Z soku jabłkowego odlać pół szklanki, rozprowadzić w niej budyń.

Pozostałą część soku posłodzić, dodać korę cynamonu i zagotować. Dodać jabłka i chwilę je gotować. Kiedy jabłka będą już miękkie(ale nierozgotowane) wlać sok wymieszany z budyniem i zagotować.

Wyjąć korę cynamonu, jabłka wyłożyć do pucharków i ostudzić.

Śmietanę ubić, wymieszać z mascarpone, dosłodzić do smaku.

Krem wyłożyć na jabłka, posypać cynamonem.