Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pory zapiekane pod beszamelem z suszonymi pomidorami

przepis:

2 pory

3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy

1 łyżka posiekanych listków bazylii

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżeczka cukru

250 ml mleka

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

2-3 łyżki utartego sera Grana Padano

 

Z porów odciąć zielone liście.

Pory dokładnie wypłukać, pokroić na  ok. 10 cm kawałki i gotować  przez 10 min. wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Ugotowane pory  odcedzić i ułożyć  w naczyniu żaroodpornym.

Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.

Do zasmażki mleko, dobrze wymieszać aby nie było grudek i zagotować. Kiedy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz  dodać pomidory, bazylię i utarty ser.

Pory zalać sosem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C i zapiekać ok. 20 min.