Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Placuszki jogurtowe

przepis:

400 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1 białko
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2- 3 łyżki dżemu jagodowego
borówki
masło klarowane do smażenia placków

Do połowy jogurtu dodać białko, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Wszystko ubić mikserem, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim z obu stron na rumiano, nieduże, okrągłe placuszki.

Pozostałą część jogurtu wymieszać z dżemem jogurtowym.
Gotowe placuszki polać jogurtem jagodowym i posypac borówkami.