Zupa serowa z Allgäu
przepis:
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
3 kromki pieczywa tostowego
70 g masła
30 g mąki
1 ząbek czosnku
2 cebule
80 g pora
1 l bulionu
1 szczypta kminku
20 dag żółtego sera
Cebulę i czosnek pokroić i dobrze posiekać.
50 g masła rozgrzać w odpowiednim garnku, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Potem posypać mąką i zalać rosołem. Zagotować, a potem powoli na małym ogniu gotować 15-20 min.
Ser zetrzeć i wrzucić do zupy, tak aby się rozpuścił w rosole. Dodać sól, pieprz i kminek do smaku. Pora oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Resztę masła rozpuścić i dusić na nim 3-4 min krążki pora.Posolić, popieprzyć. Zupę podawać z porem i grzankami.