Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa serowa z Allgäu

przepis:

1 szczypta soli

1 szczypta pieprzu

3 kromki pieczywa tostowego

70 g masła

30 g mąki

1 ząbek czosnku  

2 cebule

80 g pora

1 l bulionu

1 szczypta kminku

20 dag żółtego sera

 Cebulę i czosnek pokroić i dobrze posiekać.

50 g masła rozgrzać w odpowiednim garnku, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Potem posypać mąką i zalać rosołem. Zagotować,  a potem powoli na małym ogniu gotować 15-20 min.

Ser zetrzeć i wrzucić do zupy, tak aby  się rozpuścił w rosole. Dodać sól, pieprz i kminek do smaku. Pora  oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Resztę masła rozpuścić i  dusić na nim 3-4 min krążki pora.Posolić, popieprzyć. Zupę podawać z porem i grzankami.