Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Deser ryżowy z karmelizowaną gruszka i orzechami

przepis:

0,5 szklanki ryżu

1 szklanka mleka

2 łyżki miodu

szczypta soli

2 gwiazdki badianu

 

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

1 gruszka

0,5 łyżeczki cynamonu

Ryż wypłukać   i odsączyć.

 

Mleko zagotować, dodać badian, wsypać ryż i zagotować mieszając.

Kiedy ryż wchłonie mleko, dodać miód i szczyptę soli.

Garnek z ryżem  przykryć i wstawić do piekarnika na około 1 godziny, albo zawinąć w ręcznik i schować pod kołderkę.

Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki.

Na patelni rozgrzać masło i miód, dodać  kawałki gruszki i je skartelizować.

Do gruszek dodać orzechy i cynamon, chwilę razem podsmażać.

Z ryżu usunąć  badian.

Ryż wyłożyć na talerz przybrać  gruszkami i orzechami.