Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Fasola Jaś z suszonymi śliwkami

przepis:

200 g fasolki "Jaś"

80 g suszonych śliwek

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

0,5 małej łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

1 cebula

2 łyżki oleju ryżowego

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej, ostudzonej wodzie.

Następnego dnia wodę zlać, nalać nową i ugotować w niej fasolę.  

Kiedy fasola  będzie już miękka dodać pokrojone śliwki.

Doprawić solą, pieprzem, dodać tymianek i paprykę.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Do cebuli dodać mąkę  zrobić zasmażkę.

Zasmażkę dodać do fasoli. Zagotować.