Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Papryka faszerowana ryżem, czarną soczewicą i fetą

przepis:

 5 podłużnych żółtych papryk

0,5 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy

ok. 1 szklanki ugotowanego ryżu

ok. 100 g sera feta

1 mała cebula

1 małe jajko

1 łyżka bułki tartej

250 ml  przecieru pomidorowego

olej

sól, pieprz

Cebulę pokroić, przesmażyć na oleju.

Papryki przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona.

Ryż i soczewicę wymieszać  dokładnie z jajkiem, bułką tartą i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Do masy dodać pokruszoną fetę.

Masą napełnić połówki papryki, ułożyć je w garnku, podlać niewielką ilością osolonej wody i  dusić pod przykryciem.

Kiedy papryka zmięknie dolać przecier pomidorowy i chwilę jeszcze gotować.