Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasteczka kawowo-kakaowe

przepis:

200 g mąki pszennej

50 g mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki kakao

120 g masła

60 g cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

szczypta soli

1 jajko

polewa czekoladowa do dekoracji

Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder,  cukier waniliowy, kawę i kakao  przesiać razem tak aby wszystkie  składniki dobrze się wymieszały.

Następnie przesiekać  je z zimnym masłem, dodać jajko i szybko zarobić ciasto.

Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto  rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykroić   gwiazdki.

Ciastka  piec  ok. 10 min. w piekarniku  nagrzanym do  temp. 180° C.

Po  ostudzeniu gwiazdeczki udekorować polewą czekoladową.