Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z brokułami i fetą

przepis:

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

masło klarowane do smażenia naleśników


Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

Farsz:

brokuł

100 g  fety

1 ząbek czosnku

ser istarski  do posypania naleśników

Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

Po ostudzeniu brokuł  posiekać i dodać do niego zmiażdżony ząbek czosnku i pokruszoną fetę.

Farsz  doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na naleśnikach ułożyć farsz brokułowy, zwinąć je i opiec na patelni.

Gotowe naleśniki posypać utartym serem.