Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki nadziewane makiem z lodami waniliowymi

przepis:

 Ciasto na naleśniki:

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki wody

1 jajko

5 łyżek mąki

sól, 1 łyżka cukru

1 łyżka oleju

Z podanych składników zrobić ciasto i upiec 8 naleśników.

 

Farsz:

ok. 300 g masy makowej

Na naleśnikach rozsmarować masę makową, zwinąć.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim zwinięte naleśniki.

Naleśniki posypać  płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni oraz cukrem trzcinowym skropionym aromatem migdałowym.

Naleśniki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 200° C i zapiekać ok. 20 min.

Gorące naleśniki podawać z lodami waniliowymi.