Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierożki z nadzieniem z sera, cukinii i szpinaku w sosie pomidorowym

przepis:

Sos pomidorowy:

500 g pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

olej

Pomidory opłukać, pokroić.

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.

Do cebuli dodać pomidory i  dusić je aż się rozgotują.

Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował  nadmiar wody.

Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Farsz do pierożków:

1 młoda cukinia

200 g świeżego szpinaku

olej

sól, pieprz

2 łyżki  utartego sera grana padano

100 g białego sera

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Cukinię i szpinak opłukać.

Ze szpinaku usunąć ogonki.

Cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.

Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.

Po ostudzeniu do szpinaku i cukinii dodać biały ser i grana padano.

Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową.

Z mąki,  gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierożki.

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć na nie farsz, zlepić pierożki i ugotować je w osolonej wodzie.

Gotowe pierogi  dodać do sosu pomidorowego, posypać wiórkami sera grana padano.