Pierożki z nadzieniem z sera, cukinii i szpinaku w sosie pomidorowym
przepis:
Sos pomidorowy:
500 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
olej
Pomidory opłukać, pokroić.
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodać pomidory i dusić je aż się rozgotują.
Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował nadmiar wody.
Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Farsz do pierożków:
1 młoda cukinia
200 g świeżego szpinaku
olej
sól, pieprz
2 łyżki utartego sera grana padano
100 g białego sera
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Cukinię i szpinak opłukać.
Ze szpinaku usunąć ogonki.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie smażyć ją na rozgrzanym oleju.
Pod koniec dodać szpinak, sól, pieprz i zmiażdżony ząbek czosnku.
Po ostudzeniu do szpinaku i cukinii dodać biały ser i grana padano.
Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Z mąki, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierożki.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć na nie farsz, zlepić pierożki i ugotować je w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi dodać do sosu pomidorowego, posypać wiórkami sera grana padano.