Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Placek makowo-jabłkowy z kremem mascarpone

przepis:

Masa makowa:

puszka maku (850 g)

10 dag cukru

4 jajka

4 łyżki kaszki manny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 dag masła

2 duże kwaśne  jabłka (Boskop)

aromat migdałowy

250 g mascarpone

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki cukru pudru

 

Kruche ciasto:

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

3 surowe żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i żółtka.

Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

 

Jabłka obrać,  utrzeć na grubej tarce.

Cukier utrzeć z masłem dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać mak, kaszkę mannę, proszek do pieczenia, utarte jabłka, a na końcu pianę z białek.

Spód formy wyłożyć rozwałkowanym kruchym ciastem (nie jest to konieczne),  a  na nie wylać masę makową.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C ok. 1,5 godziny.

Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Mascarpone ubić z jogurtem, dodac cukier puder.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, lekko  ją podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej), ostudzić, a następnie dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.

Masę z mascarpone rozłożyć na wierzchu ostudzonego ciasta.