Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ślimaczki drożdżowe z papryką i migdałami

przepis:

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

100 g masła

ok. 100 ml mleka

1 żółtko

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 g płatków migdałowych

2 łyżeczki słodkiej papryki

 gruba sól morska

2 łyżki masła

 

Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski, bardzo dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtko, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.

Ciasto rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać papryką i płatkami migdałowymi. Zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. 

Kawałki ciasta ułożyć  jeden przy drugim  na blaszce, odstawić do wyrośnięcia, posypać solą morską.

Piec w  piekarniku nagrzanym do temp. 200° C  20-30 min.