Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Muszle z nadzieniem z grzybów i ricotty

przepis:

12 sztuk makaronu-muszli

10 dag pieczarek

garść suszonych grzybów

1 plasterek wędzonego surowego boczku

1 cebula

1 łyżka oleju

10 dag sera ricotta

1 łyżka tartego  sera Grana Padano

3 łyżki tartej mozzarelli

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianku

gałązki świeżego tymianku

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Grzyby suszone opłukać i namoczyć w wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować. Po ostudzeniu drobno posiekać.

Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.

Cebulę  i boczek drobno  pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i suszone grzyby. Chwilę razem dusić, doprawić solą , pieprzem, dodać suszony tymianek.

Grzyby ostudzić, wymieszać z ricottą i tartym Grana Padano.

Masą grzybową napełnić muszle. Ułożyć je  w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem.

Muszle posypać tartą mozzarellą i zapiekać  ok. 10 min w piekarniku.

Gotową potrawę posypać gałązkami tymianku.