Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Karnawałowy garnuszek smakosza

przepis:

30 dag mięsa od szynki wieprzowej

30 dag baleronu

20 dag pieczarek

garść grzybów suszonych

3 szalotki

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów w całości

łyżeczka tymianku

sól, pieprz

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki śmietany 30%

1/4 szklanki  wytrawnego wina czerwonego

Suszone grzyby  opłukać, namoczyć na noc w wodzie.

Następnego dnia  grzyby ugotować, a kiedy ostygną  pokroić drobno.

Szynkę pokroić na plastry, a następnie  w paski.

Baleron pokroić  w kostkę.

Pieczarki opłukać, pokroić na ćwiartki.

Szalotkę pokroić w niezbyt drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę, a następnie partiami obsmażać mięso.

Mięso przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu   kolejno obsmażyć baleron i pieczarki.

Przełożyć je także do  garnka.

Mięso podlać wywarem pozostałym z gotowania grzybów i wodą tak aby było przykryte, dodać pokrojone  pomidory, czosnek  przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól, pieprz.

Gotować   pod przykryciem ok. pól godziny, aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec gotowania dodać wino, doprawić do smaku solą , pieprzem, zagęścić mąką i dodać śmietankę.