Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz zapiekany z jabłkami

przepis:

 2  filety z dorsza (ok. 300 g)

1 kwaśne jabłko (Boskoop)

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

kilka gałązek świeżego tymianku

sok z cytryny

pieprz, sól

mąka  do obtoczenia filetów

olej do smażenia ryby

150 ml śmietany 30%

Tymianek wymieszać z majerankiem.

Do śmietany dodać sól i pieprz do smaku.

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić na plasterki i posypać ziołami.

Kawałki jabłka  podsmażyć z obu stron na oleju. Lekko posolić.

Filety opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę jabłek, posypać je posiekanymi orzechami, następnie ułożyć kawałki ryby.  Polać śmietaną.

Na wierzchu położyć gałązki tymianku, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C na 20 min.