Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pstrąg łososiowy w sosie paprykowo-pomidorowym

przepis:

 2 kawałki pstrąga łososiowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonego kminku

1/4 łyżeczki kuminu

1/4 łyżeczki chili

sól, pieprz

sok z cytryny

olej

mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem

Z ryby usunąć skórę.

Filety z ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Czosnek obrać, utrzeć w moździerzu razem z przyprawami.

Kawałki ryby obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Rybę zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pastę paprykową, dodać do niej przecier pomidorowy, podlać niewielką ilością wody, tak aby pasta nie przypaliła się, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na paście położyć kawałki ryby, z wierzchu polać je sosem, zagotować, przykryć i dusić powoli  ok. 10 min.