Pstrąg łososiowy w sosie paprykowo-pomidorowym
przepis:
2 kawałki pstrąga łososiowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki chili
sól, pieprz
sok z cytryny
olej
mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
Z ryby usunąć skórę.
Filety z ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek obrać, utrzeć w moździerzu razem z przyprawami.
Kawałki ryby obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Rybę zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pastę paprykową, dodać do niej przecier pomidorowy, podlać niewielką ilością wody, tak aby pasta nie przypaliła się, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na paście położyć kawałki ryby, z wierzchu polać je sosem, zagotować, przykryć i dusić powoli ok. 10 min.