Tofu marynowane w ajvarze z polentą
przepis:
180 g tofu2 łyżki ajvaru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czarnej papryki
1 łyżeczka tymianku
sól
1 łyżka oleju
Tofu osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i posypać solą.
Ajvar wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, olejem, tymiankiem i czarną papryką.
Tofu wymieszać z ajvarem i odstawić na godzinę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim tofu.
Tofu wyłożyć na ugotowaną polentę.
Polenta
0,5 szklanki mąki kukurydzianej do szybkiego przygotowania polenty
1,5 szklanki wody
1 łyżka masła
2 łyżki utartego sera grana padano
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
W rondelku zagotować wodę, dodać sól.
Do gotującej się wody powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać rozmaryn i pieprz.
Dobrym sposobem na uniknięcie grudek jest dolanie części zimnej wody do kaszy i wlanie jej do reszty wrzącej wody.
Polentę gotować przez około 3 min. Na koniec dodać masło i ser.