Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Salatka z roszponki, różowego grejpfruta i ogórka

przepis:

 

garść roszponki

1 mały  różowy grejpfrut

kawałek ogórka sałatkowego

4 łyżki oleju ryżowego

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

szczypta pieprzu

 

Roszponkę opłukać, osuszyć.

Grejpfrut obrać ze skórki, połowę z niego podzielić na cząstki, obrać je z  błonek.

Cząstki grejpfruta podzielić na mniejsze kawałki.

Z pozostałej połowy grejpfruta wycisnąć sok.

Ogórek przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić cienko na plasterki.

Do  2 łyżek soku z grejpfruta, oleju, miodu dodać sól i pieprz.  Wymieszać aż składniki się połączą.

Roszponkę wymieszać z ogórkiem i kawałkami grejpfruta, polać sosem.