Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z mascarpone i masą krówkową

przepis:

 .

Kruche ciasto:

1 szklanka maki krupczatki

1 szklanka maki pszennej

0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich

12 dag masła

5 łyżek cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki maślanki

zapach waniliowy

szczypta soli

1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

 .

Masa:

250 g mascarpone

250 g masy krówkowej kajmakowej (Gostyń)

2 jajka

2 łyżki budyniu waniliowego

szczypta soli

Serek zmiksować   z masą krówkową, jajkami, budyniem i szczyptą soli.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.

Krem wylać na ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C. Piec ok. godziny.