Tarta z mascarpone i masą krówkową
przepis:
.
Kruche ciasto:
1 szklanka maki krupczatki
1 szklanka maki pszennej
0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
12 dag masła
5 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maślanki
zapach waniliowy
szczypta soli
1 jajko
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
.
Masa:
250 g mascarpone
250 g masy krówkowej kajmakowej (Gostyń)
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
szczypta soli
Serek zmiksować z masą krówkową, jajkami, budyniem i szczyptą soli.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty.
Krem wylać na ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C. Piec ok. godziny.